Foton med namn på alla som ger 65+ åringarna stöd

Digital guide 65

Vi spanade runt lite och hittade ett nytt initiativ från Göteborgs stad, Digital guide 65. De som bor i Göteborg, är över 65 och vill bli mer digitala kan ringa Digital guide 65 och få guidning i de frågor om digitala tjänster de behöver. På webben finns sen mer tips, råd och inspiration.

Initiativet kom från hälsofrämjande och förebyggande nätverket som finns i varje stadsdel. Corona kom och med den ensamheten och isoleringen. Många äldre var i behov av vägledning för att med hjälp av digitala verktyg kunna hålla kontakt med omvärlden. Samtidigt kunde inte de som jobbar med träffpunkter, kulturella aktiviteter, uppsökande verksamhet och fixartjänster fortsätta som förut med fysiska möten. Som så ofta i dessa tider kom kreativiteten fram och tjänsten Digital guide 65 körde igång veckan före midsommar. Flera av dem som förut hade fysiska möten med seniorer jobbar nu istället med Digital guide 65.

Guiden har öppet tre förmiddagar i veckan och det har redan kommit in 50 samtal. Man ger inte teknisk hjälp men alla du ser på bilden ovan svarar på frågor om allt möjligt.

  • Jag vill handla utomlands, hur gör jag?
  • Alla mina bilder på datorn är dubblerade, hur fixar jag det?
  • Var får jag tag i bank-id, hur laddar jag ner, hur använder jag det?
  • Hur använder jag swish?
  • Jag ska köpa en ny smarttelefon, jag känner att jag kan bli lurad, vad ska jag tänka på?
  • Hur gör jag för att skypa?
  • Jag vill handla mat på nätet hur gör jag?
  • Min telefon säger att lagringsutrymmet är fullt, vad gör jag?
  • Hur googlar jag?
  • Vi ska ha ett digitalt möte i bostadsrättsföreningen, hjälp!

Här är information om Digital guide 65 och här är tips på länkar, utbildning, filmer mm.