Fallolyckorna minskade med över 60 procent i test med AI-teknik på Norra Kajens äldreboende

Fallolyckorna minskade med över 60 procent i test med AI-teknik på Norra Kajens äldreboende | Sundsvalls kommun

På Norra Kajens äldreboende i Sundsvall pågår ett test av fallsensorer. Fallen har minskat väsentligt, samtidigt som den nya tekniken underlättar undersköterskornas jobb. I höst ska beslut tas om fallsensorerna ska införas på fler kommunala boenden.

Sedan sista januari i år pågår ett test med fallsensorer på Norra Kajens äldreboende. Det handlar om en AI-teknik som ska minska risken för att boende ramlar. En teknik som Sundsvalls kommun är bland de första att testa i Sverige.

Över 60 procent färre fall jämfört med tidigare

Tre månader in i testet gjordes en utvärdering som visar att fallolyckorna minskat markant. Fallsensorn testas av sammanlagt 20 boende. Bland dessa har fallen minskat från totalt 22 fall – räknat på totala antalet fall i gruppen på en tremånadersperiod – till 8 fall. En minskning med hela 64 procent.

– Vi undersköterskor kände redan efter ett par veckor att fallen måste ha minskat väsentligt. Nu har vi fått det bekräftat, vilket känns fantastiskt, säger Ida Amérus, undersköterska och metodutvecklare på Norra Kajens äldreboende som även projektlett testet.

Fallsensorn ställs in efter behov och gör det möjligt att förebygga fall innan de inträffar

Varför fallsensorn fungerar så bra tror Ida är för att det går att ställa in den efter varje boendes behov. Och justera inställningarna när det behövs.

– Det larm vi använder i vanliga fall är golvlarm. De fungerar på samma sätt för alla, de larmar när den boende passerar larmet som står på golvet. Fallsensorn är mycket mer flexibel, säger Ida.