Hemtjänstpersonal kastar munskydd

Filmer gör hemtjänstens besök coronasäkert

För att underlätta för hemtjänsten att göra rätt när skyddsutrustningen ska på och av hemma hos brukarna. Har forskare på Mälardalens högskola tagit fram två instruktionsfilmer som är enkla att följa och förstå.

Filmerna som visar hur man stoppar smitta i hemtjänsten

Skyddsutrustning vid covid-19 – 2 – Hur man tar på sig skyddskläder

När den ofta efterlängtade hemtjänsten kommer på besök gäller det att inte samtidigt släppa in coronaviruset. För medarbetaren i hemtjänsten är det mycket att hålla reda på när skyddsutrustningen ska på. Lika noga behöver hen vara när det är dags att packa ihop och gå vidare till nästa brukare.

Skyddsutrustning vid covid-19 – 3 – Hur man tar av sig skyddskläder

Därför har forskaren Yvonne Eriksson, professor i informationsdesign vid Mälardalens högskola, nu med hjälp av en speciell designprocess tagit fram tydliga instruktionsfilmer som är helt anpassade för hemtjänsten. För att få reda på behoven i hemtjänsten har hon bland annat intervjuat medarbetare i Eskilstuna kommun. Filmerna har hon sedan tagit fram i nära samarbete med fackliga representanter och ledningsgruppen för den kommunala hemtjänsten i Ängelholm. Mer om arbetet med filmerna hittar du på Suntarbetsliv