Förslag: Staten ska ta mer ansvar för stöd i digitaliseringen

E-hälsomyndigheten vill samordna vårdens digitalisering – Dagens Medicin

I dag blev ett första delbetänkande från utredningen om hälsodata offentligt.  E-hälsomyndigheten föreslås ta ansvar och stödja vårdens aktörer med rättslig vägledning.

När det var regeringens särskilda utredare Annamieke Ålénius tur att kliva upp på scenen på It i vården-dagen i går, kunde hon stolt visa upp det färska delbetänkandet ”Samordnat juridiskt stöd och vägledning för hälso- och sjukvårdens digitalisering (SOU 2023:83)” direkt från tryckeriet.

– Vi blev klara med den första delen och tyckte det var lika bra att skicka det till regeringen, sa hon.

I delbetänkandet förtydligas statens ansvar för vårdens digitalisering gentemot offentliga och privata aktörer. En lagändring föreslås med instruktion till E-hälsomyndigheten att ta en ledande roll för att samordna de statliga myndigheternas stöd i juridiska frågor vad gäller digitaliseringen av vården och driva på och stötta aktörerna.

Det finns en stor efterfrågan på ett samordnat stöd för att tolka de juridiska regelverken, enligt Annemieke Ålénius. Under arbetet har utredningen kommit fram till att det finns en rättslig osäkerhet som gör att vården avstår från satsningar på digitalisering, eller att satsningar som görs inte blir ändamålsenliga.

Läs mer genom att klicka på länken.