Ja till gemensamt europeiskt hälsodataområde • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)
Onsdagen den 24 april godkändes förslaget till ett gemensamt europeiskt hälsodataområde i Europaparlamentet. Med detta beslut tas ett viktigt steg för att säkerställa att invånare kan få vård och hämta ut recept i hela Europa, oavsett medlemsland.
I dag görs många satsningar på avancerad digital teknik inom hälso- och sjukvården, både i Sverige och i Europa. Trots detta finns det hinder som gör att det är svårt att koppla samman organisationer och system för att underlätta ett säkert och tillförlitligt utbyte av data. Varken privatpersoner, yrkesverksamma i vården, forskare eller beslutsfattare kan ta del av hälsodata på ett strukturerat sätt.
Gemensam digital infrastruktur
Tanken bakom det lagförslag som nu formellt klubbats igenom är att skapa en gemensam digital infrastruktur för de skilda hälso- och sjukvårdssystem som finns i EU-länderna. För att kunna tillgängliggöra data måste informationen struktureras och delas i gemensamma format som kan läsas oavsett system, verksamhet, organisation eller land, det som kallas interoperabilitet.
– Detta är ett viktigt beslut för Sverige och för Europa. Beslutet skapar goda förutsättningar för en gemensam digital infrastruktur och kommer att ha stor betydelse för hur vi i Sverige går vidare med att tillsammans med andra aktörer utveckla den nationella digitala infrastrukturen under kommande år, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.
Fri rörlighet och integritet
Förslaget om ett gemensamt hälsodataområde, European Health Data Space eller EHDS på engelska, vilar på två fundamentala grundprinciper inom unionen: rätten till fri rörlighet och rätten till skydd av den personliga integriteten. Lagförslaget innehåller starkt integritetsskydd för enskilda individer. Stor vikt läggs också vid informationssäkerhet och robusta strukturer som kan motstå cyberangrepp.
– Ett gemensamt europeiskt hälsodataområde med mer tillgängliga data för forskning och innovation leder på sikt till bättre diagnostik och behandling, förstärkt patientsäkerhet och effektivare sjukvård i hela Europa, säger Gunilla Nordlöf.
Det beslut som nu fattats bygger på en provisorisk och bred överenskommelse som medlemsländerna ingick den 15 mars i år. Därefter har det skett en juridisk genomgång av förslaget till förordning.
Under hösten kommer ett tredje formellt beslut att krävas, i det Europaparlament som väljs i juni.
Förslaget om ett gemensamt europeiskt hälsodataområde är först ut i EU:s långsiktiga strategi för data som syftar till att säkerställa att det digitala livet i Europa är enkelt, säkert, tillgängligt och tillförlitligt.