Nedkopplat i P1. Är alla uppkopplade utom jag? En serie i fyra delar om utanförskap i en ny värld.

Nedkopplad – podd i P1

Sverige är ett uppkopplat land. Vi bokar läkartider på webben, håller kontakten med vänner via sociala medier, handlar på nätet och betalar bussbiljetter med en app.
Samtidigt är det flera hundra tusen personer som aldrig eller mycket sällan använder internet.
Hur ser det digitala utanförskapet ut och vad får det för konsekvenser?

Nedkopplad i P1 är en serie i fyra delar om utanförskap i en ny värld. En podd som lyfter viktiga frågor. Ett viktigt perspektiv att ha med sig i arbetet som ska utgå från invånarnas behov och förutsättningar när vård, omsorg och socialtjänst förändras med stöd av digitaliseringens möjligheter.

Avsnitt från 8/3: Alla behöver bli en del av det digitala samhället, det säger digitaliseringsminister Anders Ygeman. Men det är ett problem att många människor lämnas utanför, det konstaterar regeringens digitaliseringsråd. Företagaren Staffan har dålig uppkoppling 2 mil utanför stan.

Avsnitt från 1/3: Att vara digital kostar. Vi har pratat med en pappa som inte har råd med prylar och abonnemang. E-legitimation krävs allt oftare. Den vanligaste tjänsten är privatägd och stängd för de som inte är kunder i en bank.

Avsnitt från 22/2 Maria Quensel i Lund är en av dem var liv begränsas av den snabba digitaliseringen. Forskaren Dino Viscovi säger att det är ett demokratiskt problem att så stora grupper lämnas utanför. Utrikeskorrespondenten i Peking berättar om super-och hälsoappar i Kina.

Avsnitt från 15/2Användarvänligheten är bortprioriterad, det säger Jonas Söderström, expert på användbarhet i digitala system. Dålig design är också huvudanledningen till att många med funktionsnedsättningar inte är uppkopplade. Men, Kristina Åkerlund har gått en specialsydd internetkurs.