I den virtuella vallokalen får besökarna genomföra alla de moment som man gör i en vanlig vallokal.

Ny virtuell vallokal ska öka kunskapen om att rösta

Göteborg stad har presenterat en virtuell vallokal. Tanken är att man i den virtuella vallokalen ska lära sig hur det går till att rösta i en vanlig vallokal, säger Pelle Karlsson. Han är en av teknikmentorerna inom Göteborgs Stads dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättningar som har skapat den virtuella vallokalen.

Pelle Karlsson har röstat flera gånger, men han tycker alltid att det är svårt att veta vart han ska gå när han kommer in i vallokalen.

– Det finns som tur är personer i vallokalen som man kan fråga om hjälp, säger han.

Men inför årets val kommer han vara bättre förberedd än tidigare eftersom han har varit med och skapat den virtuella vallokalen där besökarna får gå igenom varje steg som sker när man röstar i en vanlig vallokal. Det handlar om att ta emot valkuverten som man ska lägga valsedlarna i, gå bakom båset för att stoppa sina valsedlar i kuverten och sedan lämna dem till röstmottagaren. Informationen ges på svenska, teckenspråk och flera andra språk.

Lära sig i sin egen takt

Under premiärvisningen den 7 juli på Språnget Medias dagliga verksamhet i Alelyckans industriområde var det personer med olika funktionsnedsättningar som fick lära sig mer om att rösta. Efter att ha varit i den virtuella vallokalen fanns det möjlighet att rösta i en testvallokal som byggts upp i rummet.