Podden På säkra sidan: Digitalisering och patientsäkerhet

Podden På säkra sidan: Digitalisering och patientsäkerhet – Region Skåne (skane.se)

Det pågår många olika digitaliseringsprojekt i Region Skåne, till exempel AI, självkörande robotar och digitala kommunikationsvägar med patienter. Men hur påverkar egentligen digitalisering patientsäkerheten? Det diskuteras i det senaste avsnittet av podden På säkra sidan.

På säkra sidan är en podd framtagen av Patientsäkerhetsrådet och riktar sig till den som arbetar i vården, beslutsfattare i vården och dig som är allmänt intresserad av patientsäkerhetsfrågor. I podden diskuteras aktuella frågor som både ska vägleda och inspirera till ett framgångsrikt patientsäkerhetsarbete.  
 
Ulrika Palm, chefläkare på förvaltningen Digitalisering IT/MT och Lena Kjerrman, chef för digital transformation på Digitalisering IT/MT, pratar om hur digitalisering frigör tid för vården att få mer tid med patienter. Samtalet leds av programledare Malin Sturesson.      

Mer jämlik vård

– Patientsäkerheten blir bättre om vi inom vården använder digitala system för vi kommer att bli mer effektiva och därmed kunna ta hand om fler patienter på den tid vi har, säger Ulrika Palm. 

Hon menar att vården blir mer lika om man använder digitala hjälpmedel.  
– Man kan se AI som digitala assistenter. AI ska hjälpa vårdmedarbetare att få stöd i monotona administrativa uppgifter, rutinmässiga arbetsuppgifter där människan inte är mest lämpad som utförare. Då skapas en möjlighet att fokusera på det som är värdeskapande för både patient och medarbetare, säger Lena Kjerrman.   

Ska frigöra tid för möten

I podden diskuteras även hur digitalisering hjälper dig som patient att få vård hemma istället för på sjukhus, om du vill och kan. Men också om risker och den oro som kan finnas hos både patienter och medarbetare att vi ska förlora det mänskliga mötet. Både Lena Kjerrman och Ulrika Palm poängterar att digitaliseringen snarare ska frigöra tid för de möten som verkligen behövs.  

– Precis som i många andra omställningar så finns det oro och ett visst motstånd i början. Alla behöver tid att vänja sig. Man kan också vända på det och fråga sig om det är säkert att jobba i system som är 50 år gamla, säger Lena Kjerrman.   
  
På säkra sidan avsnitt 3: Digitalisering (soundcloud.com)