Guider för digitala tjänster Här finns vägledning, goda råd och steg-för-steg-guider som förklarar hur du använder några digitala tjänster som kan göra vardagen lite lättare.

PTS bidrar till Digital start

Som digital nybörjare kan man i bland vilja skriva ut material och läsa igenom i lugn och ro. PTS har tagit fram fler vägledningar för alla att använda och dela.

Grundläggande kunskap

Från konkret vägledning till diskussioner på djupet. Ta del av Internetstiftelsens matnyttiga och inspirerande introduktion till internet.

Introduktion till internet för äldre (pdf)

För många äldre har olika digitala tjänster inte förenklat tillvaron – utan snarare komplicerat den. Här förmedlas grundläggande digitala färdigheterna och värdefulla praktiska tips.

Seniorsurfarna UR (pdf)

E-postkonto

Med ditt personliga e-postkonto kan du skicka och ta emot brev, bilder och filmer samt ta emot information från myndigheter och företag. Uppsala kommun har tagit fram ett flertal stöd som kan underlätta att komma i gång.
Ditt e-postkonto behövs för många digitala tjänsterna. Här är två exempel:

Skaffa e-postkonto från Gmail (pdf)   

Skaffa e-postkonto från Outlook (pdf)

Vårdguiden 1177

Lär dig hur du söker på vårdguiden 1177 (pdf)

Betala på nätet

Enkel guide som förklarar hur kortbetalningar och digitala betalningar fungerar.

Kom igång med kortbetalningar och digitala betalningar (pdf)

Handla mat och läkemedel på internet

Vägledningen om hur det går till att handla mat och läkemedel digitalt och hur du kommer igång. Den innehåller också goda råd och en översikt över vanliga matbutiker och apotek som finns på internet.

Handla mat och läkemedel på internet (pdf)

Kom igång med videosamtal

Med videosamtal kan du både se och interagera med den du pratar med, och kan vara ett praktiskt alternativ till att ses fysiskt.

Vägledning för videotjänster (pdf)

Hjälp på distans med fjärrstyrning

Krånglar datorn, eller har du kört fast? Då finns det så kallade fjärrstyrnings-program som kan komma till god användning. Dessa program gör att någon annan kan styra skärmen på din dator via sin egen, och på så sätt ge dig nödvändig hjälp på distans. Se bara till att du litar på personen som ska hjälpa dig.

Vägledning för fjärrstyrnings­tjänster (pdf)