Roboten Hugo ska leverera mat och medicin i Veberöd

Roboten Hugo ska leverera mat och medicin i Veberöd (lund.se)

I höst kommer en självkörande liten låda på tre hjul att rulla omkring i Veberöd. Det är roboten Hugo som i ett pilotprojekt ska testas för klimatvänliga och effektiva leveranser.

Hugo ser ut som ett litet kylskåp försett med två stora hjul och ett litet. Den öppnas med ett kodlås, rymmer två normalstora matkassar och ska testas som leverantör inom vård- och omsorgsförvaltningen under hösten.

– Det kan röra sig om mindre leveranser av mat och mediciner till exempelvis brukare och särskilda boenden, men även andra saker som behöver transporteras kortare sträckor i området. Och på sikt kan man tänka sig massvis med användningsområden, säger Adrian Johansson, utvecklingsledare digitalisering på vård- och omsorgsförvaltningen.

Faller projektet väl ut så kan Hugo bidra till både minskade utsläpp och effektivare kommunala transporter. Utsläppen beräknas till cirka 0,3 gram koldioxid per kilometer, vilket kan jämföras med en lätt lastbil som släpper ut 500 gånger så mycket – 150 gram koldioxid per kilometer.