Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Snabbare behandling för artros med digital artrosskola (regionvasterbotten.se)

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och ungefär en av fyra över 45 har sjukdomen. Region Västerbotten har nu tagit fram en digital artrosskola som gör att fler kan få rätt hjälp snabbare.

En viktig del av behandlingen för artros handlar om att lära sig mer om sjukdomen och vad man kan göra för att minska smärta och öka eller behålla sin rörlighet. Därför ska alla patienter med artros erbjudas artrosskola, enligt nationella riktlinjer och vårdförlopp.

Tidigare har artrosskolan i Västerbotten enbart erbjudits fysiskt hos länets hälsocentraler och sjukstugor, men nu finns ett digitalt alternativ som ska bidra till en mer jämlik vård över länet. Den heter artrosskolan ALMA, som står för ”aktivt liv med artros”.

– Vad som menas med artrosskola kan se olika ut på olika ställen i landet, det kan skilja mellan olika hälsocentraler och sjukstugor, och det kan skilja mellan behandlare. Artrosskola ska vara mer än att du har fått en broschyr om artros eller bara fått övningar. I ALMA får alla både teori och praktik, det går hand i hand, säger Mimmi Sokka, som är fysioterapeut på Storumans sjukstuga och som varit delaktig i att ta fram den digitala artrosskolan.