Snabbare och tryggare vård när signeringslistorna togs bort i Arjeplog

Tryggare vård när signeringslistorna togs bort i Arjeplog | Atea

Arjeplog har digitaliserat sin läkemedelshantering i den kommunala hälso- och sjukvården med ett av Sveriges mest använda system för digital signering i omsorgen.

De gamla signeringslistorna är ett minne blott och saknas inte av någon:

– Usch… nej, det var verkligen inte roligt att hålla på med de där listorna. Det var bökigt, tidskrävande, och det blev fel mycket oftare än idag, säger Anna-Karin Alnqvist, enhetschef på Arjeplogs kommun.

För många av de boende i den kommunala hälso- och sjukvården är den regelbundna medicineringen helt avgörande för välbefinnandet, i vissa fall livsavgörande.

Läkemedlen håller blodtryck och blodsocker i schack, lindrar smärtor, får bukt med diarré och förstoppning, läker sår, stillar ängslighet och oro, hjälper till med insomning, och mycket mer.

Och det är kommunens ansvar att få det här att fungera – och undvika missar.

Det kräver en del att få allt att fungera. Varje individs medicinska behov är unikt, och läkemedlen behöver då och då bytas ut, läggas till eller tas bort. Ibland på grund av biverkningar eller förändrad sjukdomsbild.

Att jobba med digital signering är som natt och dag jämfört med att krångla med papper och penna och utskrivna läkemedelslistor hemma hos de boende.

Många smågrejer blev fel förut

– Jag kan inte säga hur ofta det blev fel tidigare, för så länge som vi använde de gamla signeringslistorna hade vi inte bra koll på avvikelserna. Men det var många smågrejer. Undersköterskor ringde och sa saker som att ”det ligger en dosett här med något i, men det står inte med på listan”, kanske för att sjuksköterskan inte hade hunnit att skriva ut en uppdaterad läkemedelslista och se till att den kom ut till den boende, säger enhetschefen Anna-Karin Alnqvist, som tidigare själv var sjuksköterska i organisationen i många år och minns trasslet med listorna.

Nu gör sjuksköterskorna snabbt och enkelt ändringar för medicineringen direkt i Appvas app MCSS, eller “Appva” som personalen kort och gott kallar den vitt spridda lösningen för digital signering i omsorgen. Ögonblickligen nås alla av sjuksköterskans medicineringsjusteringar direkt i sina telefoner. Inga lappar behöver skrivas ut, eller transporteras till de boende som har hemtjänst.

– Bara det faktum att sjuksköterskorna nu slipper att uppdatera och skriva ut papperslistor till boende sparar flera timmar varje månad.

Läs hela artikeln genom att klicka på ovan länk.