Joakim Guth från SAAZ Engineering, som utvecklat tekniken, monterar sensorer på Möllebackens dörrar.

Teknik för bättre hygien Digital påminnelse om att sprita händer

Kävlinge testar nyutvecklad teknik för bättre hygien. En liten sensor på tröjan som påminner om att sprita händerna.

En god handhygien är centralt i arbetet för att förebygga vårdrelaterade infektioner. Inte minst nu under coronapandemin. På några äldreboenden i Helsingborgs stad och Kävlinge kommun har man testat ett digitalt påminnelsesystem som stöd till personalen i det här arbetet. Läs mer om det på Socialstyrelsens webb.

En liten bricka, som personalen fäster någonstans på kläderna, har en sensor som är kopplad till ytterligare två sensorer – en vid dörren till den boendes lägenhet och en på en handspritsbehållare inne i lägenheten. När personalen går in i lägenheten piper brickan till som en påminnelse om de inte går till handspritsbehållaren och spritar händerna.

Inom kommunal omsorg är hygienrutiner en grundläggande förutsättning för bra omvårdnad och något som ständigt är aktuellt. Nu under coronapandemin mer än någonsin. Demensboendet Möllebacken i Löddeköpinge är med och utvecklar ny teknik som ska säkerställa att dessa viktiga rutiner följs.

– Det är ett spännande projekt och vi anmälde vårt intresse så fort vi fick höra talas om det. Hygienrutinerna är oerhört viktiga och det är fantastiskt om man kan ta tekniken till hjälp, säger Möllebackens enhetschef Nina Larsson.